tisdag 23 september 2014

Smarriga kanelsnurror




Dessa kanelsnurror har jag bakat ofta den senaste veckan. En sisådär tre omgångar... ;-) en omgång till min svägerska som nyss fått bebis och två bara till oss :-)

Senaste omgången gjorde jag igår men då tog jag nutella istället för kanel som fyllning. 
Jag tog 100 g rumsvarmt smör som jag blandade med ett par rejäla skedar nutella. 
Det blev sååå kladdigt när jag snurrade ihop bullarna, men så gott! 


Jag använder leilas recept , det bästa! 


  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g mjukt smör (bredgott)
  • 1 dl råsocker
  • 1-2 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

Leilas kanelbullar

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  7. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel - blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
  8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du snurrar ändarna åt varsitt håll. Ta upp med två fingrar och snurra runt och lägg in änden under Bullen. 
  9.  Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.
Smarrigt och en härlig doft i hela huset :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar