Botten
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min.
Glasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk blockchoklad (jag använder alltid marabou mjölkchoklad)
100 g smör
Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge. Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar nog ca 3 h.
Saffransfluff
1 pkt saffran
2 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
1 msk honung
Rör ihop creme fraiche och saffran. Vispa upp grädde. Rör ner grädden i creme fraichen och tillsätt honungen och rör till en jämn fluff. Det går bra att vispa med elvisp om den är för lös.
Fluffen räcker till många så man kan nästan halvera det receptet. Men svårt att ta halva påsen saffran ;-)
Fluffet passar även som tårtfyllning eller som fluff till cupcakes.
Så gör denna till julhelgen och fika på. Ögat vill ha mer än magen - tänk på det ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar