onsdag 12 februari 2014

Semlor!

Jag är inte så glad för semlor men bullarna är ju så fantastiskt goda!

Jag hade bjudit hem vänner på semlefika och hade en påse köpta i frysen. 
Men där va inte så många så jag bakade egna istället. Det är ju inte så svårt och Leilas recept verkade himla enkelt. 

Jag lyxade till mina lite, tog nutella och smält choklad i mina semlor ;-)


1 sats vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk (eller grädde)
Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 
Jag tog nutella ovanpå mandelmassan, sen spritsade jag grädde och ringlade lite smält choklad över innan jag satte på locket. 

Till bullarna jag gjorde i helgen använde jag Manitobamjöl för mitt special va slut. Jag tog blå jäst. 
Bullarna blev väldigt goda men jag tyckte det var för lite kardemummasmak. 
Jag gjorde en ny sats i måndags (får besök idag och dom önskade semlor ;-)) och där tog jag röd jäst, vetemjöl special och en tsk bakpulver. 
Har inte provat bullarna än men degen blev väldigt smidigt och fin. 


Jag rekommenderar verkligen att ta lite choklad i din semla :-)
Min mamma tycker inte om mandelmassa utan hon fick en klick nutella tillsammans med innanmätet istället. Smarrigt ;-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar