torsdag 3 juli 2014

Jordgubb och rabarber-kaka


Jag hann även med en jordgubb och rabarber-kaka.  Det passar väldigt bra ihop och jag lyxar till kakan lite med en topping av vit choklad :-)

Kakans recept:

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Skal av 2 lime och saft av 1

 Fyllning

  • 2 dl färska jordgubbar
  • 1 stor rabarberstjälk
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vetemjöl

 Smör och ströbröd till formen. 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. 

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.


Skär jordgubbar och rabarber i tunna skivor och blanda dem med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.

Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint fat eller ett galler.


Frosting/topping:


100g smör

100g Philadelphia 

100g vit choklad


Vispa det rumsvarma smöret i 5-10 min. Blanda i Philadelphia. Häll till sist ner den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en jämn massa. 

Bred ut över kakan och toppa med jordgubbar. 


Enjoy!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar